AMSTERDAM - De vier updates die Microsoft dinsdag uitbracht voor besturingssysteem Windows en kantoorsoftwarepakket Office, dichten niet de zogenoemde 'zero-day'-lekken die in december in tekstverwerker Word werden ontdekt.

Aanvankelijk had Microsoft aangekondigd acht updates te zullen uitbrengen, maar om onduidelijke redenen werden vier daarvan op het laatste moment ingetrokken.

De vier overgebleven softwarepleisters, die via de automatische updatefunctie van Windows worden verspreid, verhelpen in totaal tien beveiligingsproblemen in onder meer Microsoft Office en de Windowsversies XP, 2000 en Server 2003. Sommige lekken zijn 'kritiek'.

Misbruik

De lekken in Word gelden als zeer ernstig: ze zouden kwaadwillenden in staat stellen kwetsbare computers op afstand volledig over te nemen. Bovendien zijn technische details over de lekken op internet verschenen, die het gemakkelijk maken om er misbruik van te maken. Dat zou inmiddels op kleine schaal gebeuren.

Wanneer de lekken alsnog gedicht worden, is onduidelijk. Microsoft heeft klanten tot dusverre geadviseerd om geen Word-documenten uit onbekende bron te openen.