AMSTERDAM - Apple lanceert een mobiele telefoon. Het apparaat wordt een kruising tussen een smartphone en een iPod. Dat maakte Apple-topman Steve Jobs dinsdag bekend op de Macworld Expo in San Francisco. Het toestel gaat iPhone heten.

Bekijk video

Eerder leek dat niet mogelijk, omdat concurrent Cisco onder die naam al een toestel op de markt had gebracht. De iPhone komt in juni in de Verenigde Staten op de markt. In Europa ligt hij eind dit jaar in de winkels.

Geruchten over de telefoon deden al lange tijd te ronde. Vooral de bestelling door Apple van twaalf miljoen mobiele telefoontoestellen, in november bij een fabriek in Taiwan, gaf voeding aan de speculaties. Apple zelf wilde tot nu toe nooit reageren. Traditioneel maakt het bedrijf op de Macworld Expo de introductie van nieuwe producten bekend.

Touchscreen

Het apparaat, dat volledig wordt bediend met een touchscreen, kan ook muziek afspelen, net als de populaire muziekspeler iPod. Het toestel wordt een 'smartphone', waar volgens Jobs geen "baby-besturingssysteem op draait", maar Apple's MacOS X. Volgens Jobs is Apple daarmee vijf jaar vooruit.

Jobs zei dat er twee versies komen, een met 4 gigabyte opslagruimte en een waarop 8 gigabyte aan muziek kan worden opgeslagen. De prijs in de Verenigde Staten loopt uiteen van 499 dollar tot 599 dollar (ongeveer 385 tot 460 euro).

Apple TV

Naast de langverwachte telefoon presenteerde Jobs ook Apple TV, een apparaat dat het mogelijk maakt om onder meer films draadloos naar een televisietoestel te versturen. De films kunnen gekocht worden in de iTunes-winkel.

Paramount

Tot slot maakte Jobs bekend dat het bedrijf een distributieovereenkomst heeft gesloten met filmmaatschappij Paramount. Apple gaat films van Paramount via iTunes verkopen.