DEN HAAG - KPN werkt aan een nieuwe technologie die de meeste ongewenste e-mailberichten (spam) op het Europese internetnetwerk verwijdert nog voordat ze de consument bereiken. Er loopt inmiddels een proef, waarvan de eerste resultaten in juni worden verwacht.

"Als dit project slaagt, raken we verlost van meer spam, niet alleen sneller maar ook met minder fouten en tegen lagere kosten", zei Robert Clements, directeur Internet van KPN dinsdag. Het Nederlandse telecombedrijf werkt samen met drie Europese branchegenoten, de wereldwijde brancheorganisatie ETIS, virusbestrijders en het onderzoeksinstituut TNO.

Met de nieuwe technologie is het mogelijk sneller spam te ontdekken in verschillende landen, liet een woordvoerder van KPN weten. "Als er in Spanje bijvoorbeeld spamberichten worden herkend, dan hoeven andere landen niet ook nog hetzelfde bericht te detecteren. Het wordt zo gekenmerkt dat andere partijen er geen last meer van hebben."

Filters

De e-mail van de meeste internetters wordt overspoeld met spam. Sommige experts denken dat 80 procent van het e-mailverkeer uit ongewenste reclameberichten bestaat. Verstuurders van spam versleutelen hun berichten vaak zo dat speciale filters de mail niet herkennen. Over de effecten van het experiment wil KPN nog geen uitspraken doen. "Daar is het nog te vroeg voor", aldus een woordvoerder.