LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De politie in Leidschendam-Voorburg heeft de afgelopen maanden aanzienlijk meer 'kleine' misdrijven opgelost met behulp van de Imei-code van mobiele telefoons.

Van de 74 incidenten is 56 procent opgelost, 52 verdachten zijn aangehouden en achttien telefoons zijn weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bevestigd.

De Imei-code is een unieke code die bij een mobiele telefoon hoort.

Recherche

De Zuid-Hollandse gemeente kreeg onlangs te maken met steeds meer berovingen, mishandelingen en diefstal. Omdat deze vaak gepaard gingen met de diefstal van een mobiele telefoon, besloot de recherche gebruik te maken van de Imei-codes van die telefoons.

Via deze code kan de dief achterhaald worden, ook al stopt hij er een andere simkaart in. Hoe dat precies werkt, wil een politiewoordvoerster niet verklappen. De methode wordt vaak gebruikt bij 'levensdelicten'. Voor minder ernstige vergrijpen is het vaak te duur. Voor deze opsporingsmethode moet ook toestemming zijn van het Openbaar Ministerie.

Valse aangifte

De politie kwam ondertussen ook nog een bijkomend misdrijf tegen. Een aantal gedupeerden bleek valse aangifte te hebben gedaan. Ze hadden de telefoon nog gewoon zelf in bezit, maar probeerden zo de verzekering op te lichten.