AMSTERDAM - Multikabel en XS4ALL bieden de beste breedbandabonnementen aan. Dat meent althans de Consumentenbond, die in januari de resultaten van een breedbandtest publiceert in ledenblad de Consumentengids.

De bond deed onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse breedbandproviders. Bij de verbindingen tot 3 megabits per seconde (Mbps) en 7 Mbps kwam de Noord-Hollandse kabelmaatschappij Multikabel als beste uit de bus, gevolgd door ADSL-abonnementen van XS4ALL. Bij de verbindingen in het snelste segment voert XS4ALL zelf de lijst aan, gevolgd door Chello.

Filters

De bond deed niet alleen onderzoek naar de snelheid en de prijs van de verbinding. Ook de kwaliteit van spam- en virusfilters werd onder de loep genomen. Volgens de Consumentenbond laten met name de virusfilters nog veel te wensen over: van de zeventien providers die de bond met virussen bestookte, wisten slechts vier alle kwaadaardige mail tegen te houden.

Te streng

De spamfiltering deed het beter: alleen Casema en ZeelandNet scoorden volgens de onderzoekers slecht: die lieten tweederde van de ongewenste e-mail door. Scarlet, een van de providers die alle spam blokkeerde, was iets té streng: ook één op de achttien legitieme berichten werd geblokkeerd.