APELDOORN - DigiD, een initiatief van de overheid, begint maandag een campagne om burgers aan te sporen een speciale digitale overheidshandtekening aan te vragen. Deze zogenoemde DigiD (digitale identiteit) is nodig voor een elektronische aangifte van de inkomstenbelasting.

Ook kunnen mensen met deze inlogcode bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.

Ruim 2,5 miljoen mensen maken al gebruik van een DigiD. De campagne moet ervoor zorgen dat er voor april nog eens vier miljoen gebruikers bij komen, zei maandag een woordvoerster van het gelijknamige bedrijf, dat onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

Uitleggen

Ook wil DigiD met de campagne uitleggen wat iemand met een digitale identiteit allemaal kan. Studenten kunnen bij de Informatie Beheer Groep bijvoorbeeld online hun eigen inschrijvingsgegevens controleren. Werkzoekenden mogen zich bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) met DigiD via internet inschrijven. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunnen ouders kinderbijslag digitaal aanvragen.

Meer dan 110 gemeenten werken met DigiD. Inwoners krijgen zo de mogelijkheid om uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie en vergunningen via internet aan te vragen.