AMSTERDAM - De software die een onbekende hacker eind december publiceerde om de beveiliging van HD-DVD's te omzeilen, heeft weinig nut. Zonder aanvullende software is BackupHDDVD niet in staat een beveiligde schijf te kopiëren. Dat concludeert technologiewebsite Ars Technica.

Zowel HD-DVD als Blu-ray, de andere kandidaat voor de opvolging van de huidige dvd-standaard, is beveiligd met het zogenoemde AACS-systeem. De informatie op de schijf is versleuteld opgeslagen, en alleen met behulp van een bijpassende sleutel kan de inhoud worden afgespeeld. Dat moet het onmogelijk maken om illegale kopieën te maken van de muziek of films op de schijf.

Een hacker die zichzelf 'muslix64' noemt, maakte in december bekend dat hij de beveiliging had weten te omzeilen. Dat nieuws kreeg massale media-aandacht. De fabrikanten achter de beide dvd-formaten stelden een onderzoek in.

Nauwelijks nut

Maar volgens Ars Technica is de software van muslix64 op zichzelf niet voldoende om de beveiliging van de schijven te doorbreken. BackupHDDVD kan weliswaar kopieën van een HD-DVD maken, maar daarvoor heeft het wel de sleutel nodig. En die kan het programma niet zelf van de schijf halen. Zonder aanvullende software, waarmee de sleutel van de schijfjes kan worden achterhaald, heeft BackupHDDVD nauwelijks nut, concludeert Ars Technica.