LAS VEGAS - Microsoft gaat de Xbox-spelcomputer uitrusten met de mogelijkheid om televisie te kijken via een internetverbinding. Dit kondigde de softwarefabrikant zondag lokale tijd aan in de Amerikaanse gokstad Las Vegas, waar deze week een grote elektronicabeurs wordt gehouden.

Bekijk video

De nieuwe dienst, alleen verkrijgbaar voor de Xbox 360, moet nog dit jaar zijn beslag krijgen. Microsoft werkt daarvoor samen met internetaanbieders die bereid zijn om software van het Amerikaanse concern voor internettelevisie te omarmen.

Het aanbieden van televisie via een internetlijn, in jargon ook wel IPTV genoemd, staat nog in de kinderschoenen. In Nederland was Versatel een pionier. KPN wil het product dit jaar op grote schaal gaan introduceren.

Televisievermaak

Voor Microsoft is het televisievermaak een nieuwe stap in zijn strategie om van de Xbox het middelpunt van de huiskamer te maken.

Eind vorig jaar begon het concern in de Verenigde Staten met het verspreiden van films en series via de internetpoort van de spelcomputer. Ook is het al mogelijk om via een extra apparaat films in HD-kwaliteit te kijken.

Van de Xbox 360 zijn sinds de marktintroductie ruim een jaar geleden 10,4 miljoen exemplaren verkocht, zei Robbie Bach, het hoofd van de entertainmentdivisie van Microsoft. Daarmee laat het softwareconcern zijn rivalen Sony en Nintendo ver achter zich, die pas eind vorig jaar met nieuwe spelcomputers kwamen.

Besturingssysteem

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld na de introductie van het nieuwe pc-besturingssysteem Windows Vista ook gamen met spelers op een personal computer, waarop eveneens Live-functies gaan draaien.

In de visie van Microsoft kan een spelcomputer gelijktijdig worden gebruikt voor het spelen van een game, om televisie te kijken, om een film op te nemen en voor een chatsessie met vrienden. "Ons doel is om vermaak persoonlijker, interactiever en socialer te maken", zei Bach.

De Xbox-baas mocht de show stelen in een bijna anderhalf uur durende presentatie die Microsoft-oprichter Bill Gates begon en eindigde. Gates maakte opvallend veel ruimte vrij voor zijn naaste medewerkers. Dat gold zelfs voor de uitleg van nieuwe functionaliteiten van Windows Vista, het besturingssysteem dat 30 januari op de markt komt en nog grotendeels onder leiding van 's werelds rijkste man ter wereld tot stand is gekomen.

Gates heeft vorig jaar aangekondigd in juli 2008 te zullen stoppen met zijn dagelijkse werkzaamheden bij Microsoft. Hij wil zich gaan toeleggen op zijn liefdadigheidswerk, waarvoor hij al meer dan 30 miljard dollar van zijn vermogen opzij heeft gelegd.