AMSTERDAM - KPN moet de persoonsgegevens bekend maken van de eigenaar van een populaire downloadsite voor muziek, films en software. De site moet bovendien op zwart. Antipiraterijstichting Brein had dat in een kort geding geëist bij de rechter in Den Haag, en werd vrijdag in het gelijk gesteld.

Dutchtorrents.org draaide op een server die via een KPN-verbinding op internet was aangesloten. De site bood volgens Brein honderden downloadlinks aan naar films, muziek en software, en ging niet in op verzoeken van Brein om zijn activiteiten te staken.

Telecomprovider KPN weigerde de verbinding af te sluiten en de persoonsgegevens van de eigenaar aan de stichting te verstrekken. De rechtbank in Den Haag droeg het telecombedrijf vanochtend op om dat laatste binnen drie dagen alsnog te doen. De internetverbinding hoeft niet te worden afgesloten, tenzij de sitebeheerder zijn activiteiten hervat.

Privacy

"We geven uit privacy-overwegingen nooit vrijwillig persoonsgegevens af", verklaart KPN-woordvoerster Eke Wolters de aanvankelijke weigering van het bedrijf. Zij kan nog niet zeggen of KPN in hoger beroep gaat tegen het vonnis. "Maar zo niet: dan zullen we de gegevens verstrekken. We respecteren de uitspraak van de rechter."

Verheugd

Directeur Tim Kuik van Brein reageert verheugd op de uitkomst van het kort geding. "Dit vonnis maakt opnieuw duidelijk dat mensen die structureel toegang geven tot illegale downloads onrechtmatig handelen", zegt hij.

Schadevergoeding

Brein gaat een schadevergoeding van de sitebeheerder eisen. De kosten van de juridische procedure bedroegen alleen al zo'n veertigduizend euro. Daarbij schat Kuik de schade die de site zou hebben aangericht op zo'n drieduizend euro per dag. Dutchtorrents.org was zeker enkele maanden actief.

Chello

Internetproviders verzetten zich uit privacyoverwegingen traditioneel tegen de verstrekking van persoonsgegevens aan derden. In de zomer van 2006 besloot internetprovider Chello echter om gegevens van een piraat aan Brein te verstrekken na een uitspraak van de rechter in Amsterdam.