AMSTERDAM - Microsoft dicht op de maandelijkse 'patchdag', dinsdag 9 januari, vier lekken in onder meer besturingssysteem Windows en Microsoft Office. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend.

Het gaat om een update voor Windows en drie voor kantoorsoftwarepakket Office. Sommige updates verhelpen 'kritieke' lekken.

Details over de softwarepleisters zijn nog niet gepubliceerd. Het is daarom niet duidelijk welke beveiligingsproblemen precies gedicht worden.

De 'patches' worden verspreid via de automatische updatefunctie van Windows.

Word

In het geval van Microsoft Office gaat het mogelijk om de ernstige lekken die in december werden gevonden in tekstverwerker Word. Van die lekken, die het mogelijk maken om de controle over kwetsbare computers op afstand volledig over te nemen, waren inmiddels technische details openbaar geworden, waardoor het gemakkelijk is om er misbruik van te maken.

eEye, een beveiligingsbedrijf dat een overzicht van dergelijke zogenoemde 'zero-day'-lekken publiceert, meldt op dit moment drie beveiligingsproblemen in Windows, en vier in Office.

Donderdag maakte Windows bekend acht patches te zullen uitbrengen. Waarom er dinsdag slechts vier gepresenteerd zullen worden is onbekend.