SEOUL - Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern LG brengt een dvd-speler op de markt die films zowel via de HD-DVD-techniek als Blu-ray kan afspelen. Het concern kan daarmee een belangrijke rol gaan spelen in de strijd die er nu gaande is tussen de twee formaten.

LG presenteert de dvd-speler volgende week op een grote beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas, zo liet het bedrijf donderdag weten. De filmstudio Warner Bros toont daar volgens Amerikaanse media ook de eerste filmschijfjes die zowel in een Blu-ray-speler als in een HD-DVD-speler passen.

Strijd

Vorig jaar is een grote strijd losgebarsten tussen de vertegenwoordigers van beide kampen. In het Blu-ray-kamp zijn onder meer Sony en Philips belangrijke bedrijven. Toshiba en Microsoft zijn drijvende krachten achter HD-DVD. Beide technieken garanderen een verbeterde beeld- en geluidskwaliteit vergeleken met de huidige dvd'tjes. Op de schijfjes kunnen veel meer gegevens worden opgeslagen.

Duur

Dvd-spelers van de nieuwe generatie zijn nog niet in grote aantallen verkocht. Dit komt mede door de vrees bij consumenten dat een van beide technieken het loodje moet leggen in de strijd. De apparaten zijn ook nog duur. Fabrikanten zijn bovendien voorzichtig geweest met hun aanbod.

Kopieerbeveiliging

Een hacker die zichzelf 'muslix64' noemt, maakte eind december bekend dat hij de kopieerbeveiliging van de HD-DVD had weten te omzeilen. Dat systeem, het zogenoemde AACS, wordt ook op Blu-ray-schijven gebruikt.

Het is nog altijd niet duidelijk of de bewering van muslix64 juist is. Als hij gelijk heeft, zou dat een zware slag betekenen voor de voorvechters van beide dvd-formaten. De kopieerbeveiliging, die film- en muziekpiraterij moet tegengaan, zou voor de entertainmentindustrie een belangrijk voordeel van de nieuwe formaten zijn.