AMSTERDAM - Enkele tientallen gebruikers van Googles e-maildienst Gmail zijn rond de jaarwisseling al hun berichten en hun adresboek kwijtgeraakt. Bovendien werd de dienst getroffen door een lek dat het mogelijk maakte het adresboek van Gmailgebruikers te stelen.

Voor sommige Gmailgebruikers eindigde 2006 in mineur. Toen ze inlogden bij de webmaildienst troffen ze slechts lege folders aan.

Google erkent het probleem en zegt onderzoek te doen naar de achtergrond. Volgens het bedrijf zijn ongeveer zestig Gmail-gebruikers getroffen.

De berichten zijn definitief verloren gegaan. Alleen gebruikers die op hun eigen computers een reservekopie hebben gemaakt kunnen hun e-mails mogelijk opnieuw importeren in de webmaildienst. Google heeft toegezegd daar bij te helpen.

Officieel is Gmail, dat in april 2004 gelanceerd werd, nog altijd een experimentele dienst.

Lek

Op nieuwjaarsdag kreeg Google tevens te maken met een beveiligingsprobleem in de populaire e-maildienst. Hackers ontdekten dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk was om het adresboek van Gmailgebruikers te stelen.

Het is onduidelijk of dat lek verband houdt met de verdwenen e-mails. Ook de vraag of het lek inmiddels is gedicht, was dinsdagmiddag nog niet opgehelderd.