BEIJING - Veel Chinezen zitten nog tot 15 januari zonder internet. De zware aardbeving ten oosten van Taiwan heeft veel kabels op de zeebodem beschadigd, die in de komende weken pas gerepareerd kunnen worden. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

Na de beving vielen woensdag in een groot deel van Azië telefoon- en internetverbindingen uit. In grote delen van de Volksrepubliek China, Taiwan en Japan ondervonden gebruikers hinder van de schade, vooral omdat de verbindingen met de VS en Europa uitvielen.

De Chinese overheid heeft vijf schepen de zee opgestuurd om de beschadigde kabels te repareren. "Maar de turbulente zee maakt de reparatie erg moeilijk", aldus een Chinese overheidsfunctionaris.

Een gedeelte van het internetverkeer kon via landkabels China bereiken uit Europa. Ook zijn satellieten als alternatief gebruikt, zo meldt Xinhua.

Volgens de woordvoerder van de Chinese overheid is 70 procent van de internationale internetverbindingen weer op orde. De zegsman zei echter dat de verbinding met Noord-Amerika pas weer volledig naar behoren functioneert als de zeekabel is gerepareerd.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen, gaat communicatiebedrijf Verizon in de Grote Oceaan een robuuster netwerk bouwen. De 'Transpacific Express' kabel zal China en de VS rechtstreeks verbinden en zal in het derde kwartaal van 2008 gereed zijn, zo meldt Reuters.