AMSTERDAM - Telecombedrijven verwachten tijdens de jaarwisseling een recordaantal sms'jes. De meeste bedrijven nemen extra maatregelen om de drukte tussen 23.00 uur en 01.00 uur aan te kunnen, hoewel er weinig problemen worden verwacht.

Wel geven alle bedrijven aan dat klanten het tijdens de piekuren waarschijnlijk een aantal keer moeten proberen voor een telefoongesprek of versturen van een sms'je lukt.

De meeste bedrijven houden het netwerk extra in de gaten om problemen zo snel mogelijk op te lossen. Vodafone zorgt dat zijn netwerk maximaal is op plekken waar veel mensen samen zijn tijdens oud en nieuw, zoals op het Amsterdamse Rembrandtplein. KPN laat weten dat er bovendien voor wordt gezorgd dat noodoproepen naar 112 altijd voorrang krijgen.

Snelweg

Een woordvoerder van Telfort waarschuwt wel voor een langere verwerkingstijd. "Het zal wat langer duren voor je sms'je is verstuurd, maar dat is normaal rond die tijd", zegt hij. "Zie het als een drukke snelweg: als daar tienduizenden auto's tegelijk willen invoegen, moet je ook langer wachten."

Klanten

Telfort verwacht dit jaar een recordaantal sms'jes te verwerken. "We hebben meer klanten en daarnaast wordt er steeds meer gesms't", zegt de woordvoerder.

Ook KPN, Orange en Vodafone houden rekening met meer sms'jes dan vorig jaar, toen ook een record werd gevestigd. KPN verwerkte toen 7,7 miljoen berichten rond de jaarwisseling. Vodafone had 10,1 miljoen berichtjes en Orange kreeg 6,1 miljoen tekstberichten te verwerken.