DEN HAAG - De e-mail van Nederlanders wordt overspoeld met spam, maar die komt steeds minder vaak uit eigen land. De harde aanpak door de telecomtoezichthouder Opta van Nederlandse spammers lijkt zijn vruchten af te werpen.

De Opta heeft dit jaar geen enkele boete hoeven uit te delen, terwijl dat vorig jaar zeker vijf keer gebeurde. In Nederland is het versturen van spam sinds mei 2004 verboden en kan de Opta een boete van maximaal 450 duizend euro opleggen. Dat jaar nam Nederland nog de derde plaats in op de ranglijst van landen waar de meeste spam vandaan komt. Een jaar later daalde ons land naar de vijfde plaats en nu komt het helemaal niet meer op de lijst voor.

'Goede kant'

"Dit is een indicatie dat het de goede kant opgaat", zei een woordvoerder van de telecomwaakhond donderdag. De Opta heeft ook dit jaar weer duizenden klachten binnengekregen. Dat leidde tot 21 waarschuwingen, maar geen boetes.

"Als we een waarschuwing uitdoen, dan zien we de spammer niet meer terug", aldus de zegsman. Hij voegde daar wel aan toe dat de Opta een boete in de pijplijn heeft zitten. Deze wordt waarschijnlijk begin volgend jaar uitgedeeld.

Spamgolf

De meeste ongewenste mails die Nederlanders ontvangen, zijn afkomstig uit het buitenland. Volgens internetbeveiligers is de hoeveelheid spam vorig jaar toegenomen tot 54 tot 85 procent van alle mail. Dat was in 2001 slechts zeven procent. De mailservers van het kabelbedrijf UPC en Demon Internet kregen vorige week nog zo veel spam te verwerken dat de abonnees hun mail niet konden lezen.

De Europese Commissie prees eind november Nederland nog voor de succesvolle aanpak tegen spam. Brussel ziet in toenemende mate dat criminelen internetters bestoken met ongewenste berichten om persoonlijke informatie te onfutselen.