DELFT - Vermeer-liefhebbers kunnen vanaf half januari een bezoek brengen aan het huis van de 17de-eeuwse Delftse schilder. Een virtueel huis, dat wel, want het echte pand aan de Oude Langendijk in Delft moest in de 19de eeuw plaatsmaken voor een kerk. Kunsthistoricus Kees Kaldenbach reconstrueerde de woning en de inventaris.

Kaldenbach gebruikte onder meer een inventarislijst die werd opgesteld nadat Johannes Vermeer in 1675 overleed. Die lijst vermeldt niet alleen alle voorwerpen die in het huis stonden, maar ook de namen van alle kamers. Vanaf 17 januari is via www.xs4all.nl/˜kalden te zien hoe de woning was gebouwd en hoe de de kunstenaar de ruimtes had ingericht.

De historicus maakte voor de driedimensionale digitale maquette verder gebruik van beeldmateriaal van het Rijksmuseum in Amsterdam. Kaldenbach laat in het digitale Vermeerhuis circa 150 huishoudelijke voorwerpen zien. De presentatie van het project is op 17 januari in de Maria van Jessekerk, die is gebouwd op de plek waar eerst het Vermeerhuis stond.