AMSTERDAM - Nederlandse telecombedrijven vestigen hun hoop op de nieuwe en snellere variant van gsm, gprs (General Packet Radio Service).KPN Mobile, Libertel Vodafone, Telfort, Dutchtone en Ben verwachten dat gprs relatief snel zal aanslaan, zo blijkt duidelijk op de driedaagse beurs Mobile and Wireless in de Rai in Amsterdam.

Het bedrijfsleven vormt in eerste instantie de doelgroep, zo schrijft de VNU-site Computable.nl. "Voor bedrijven biedt gprs een scala aan nieuwe mogelijkheden" meent Hans Krusen van Ericsson. "Servicemonteurs kunnen bijvoorbeeld onderweg continu in verbinding staan met hun bedrijf. Ook kunnen ze continu gegevens opvragen of doorsturen. Dat kan forse tijdswinst en dus geld opleveren."

Maar de consument vormt niet in de minste plaats een interessante klant, denkt Krusen."We verwachten wat dat betreft veel van de jeugd die nu veel sms't", zegt de Ericsson-woordvoerder. Met gprs kunnen ook sms-berichten met beeld en geluid verstuurd worden. "Dat zou wel eens een nieuwe killer-application kunnen worden", zegt Krusen hoopvol.

Met gsm kan een maximale bandbreedte van 9,6 Kb/s gehaald worden. Bij gprs gaat het versturen van data met een maximale snelheid 115,2 Kb/s, afhankelijk van het type telefoon en de provider.

/NETKPN stelt introductie GPRS uitGPRS-netwerk klaar, maar snelheid valt tegen'Proef met GPRS is geslaagd'SMS verslaving jongeren maakt telco's blij