DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de vijf Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie een boete opgelegd van in totaal 88 miljoen euro. Dat is de hoogste boete die de NMa ooit heeft gegeven. De bedrijven hebben onderling afspraken gemaakt over de vergoedingen aan verkopers van mobiele telefoonabonnementen. Dat heeft de NMa maandag bekendgemaakt.

De hoogste boete gaat naar KPN dat 31 miljoen euro moet betalen. Vodafone is voor 24 miljoen euro beboet en Ben voor 15,2 miljoen euro. Die laatste twee worden gezien als de initiatiefnemers van de afspraken. Dutchtone en O2 moeten respectievelijk 11,5 en 6 miljoen euro betalen.

Vergoedingen

De bedrijven stemden onderling de vergoedingen af die ze aan de diverse belwinkels rekenden. Onder meer aan de hand van deze subsidies bepalen de winkeliers de consumentenprijzen voor de verschillende abonnementen. Door deze kortingen af te stemmen voorkwamen de telecombedrijven een concurrentieslag.

Naast de afstemming van de vergoedingen wisselden de vijf aanbieders ook informatie uit over de telefoons met beltegoed (de prepaid-kaarten). Beide afspraken zijn overtredingen van de Mededingingswet.

In juli constateerde de NMa al dat de aanbieders van de mobiele telefonie een kartel vormen. Door het gelijktijdig verlagen van de vergoedingen aan de verkopers is de consument duurder uit bij de aanschaf van een telefoon in combinatie met een abonnement, zo constateerde de kartelwaakhond toen al.

Al sinds augustus 2001 is de prijsconcurrentie door de afspraken afgenomen. Volgens de NMa is tijdens een bijeenkomst in juni 2001 het gedrag van de belbedrijven onderling afgestemd.

Verbaasd

Een woordvoerster van O2 is "nogal verbaasd" over de opgelegde boete. "Er zijn geen afspraken gemaakt." Volgens haar is de telecommarkt erg transparant en "volgt alles elkaar." Zij ontkent dat O2 bij de bewuste bijeenkomst in juni aanwezig is geweest. O2 beraadt zich op stappen. "De vraag is of wij dat gaan betalen."

Dutchtone bestudeert de uitspraak nog. "Wij hebben volledig volgens de wet gehandeld", wist een woordvoerster alvast te vertellen.