AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat experimenteren met open-sourcesoftware. In de eerste helft van 2007 wordt bij de gemeentelijke Dienst Wonen en in stadsdeel Zeeburg een proef gehouden met alternatieven voor programmatuur van Microsoft.

De gemeenteraad in de hoofdstad meent dat open software de afhankelijkheid van leverancier Microsoft kan verminderen. Bovendien zou het gemakkelijker worden om bestanden uit te wisselen, of te garanderen dat ze in de toekomst bruikbaar blijven.

Als de proef slaagt, wil de gemeente de open software binnen alle instanties gaan aanbieden. Het huidige contract tussen Amsterdam en Microsoft loopt in 2008 af.

Manifest

De hoofdstad ondertekent bovendien alsnog een manifest van een aantal grote gemeenten voor het gebruik van open-sourcesoftware door de overheid. Hoewel Amsterdam het initiatief voor dat manifest heeft genomen, had de gemeente zich er zelf nog niet bij aangesloten, omdat het college van B en W aanvankelijk twijfelde over 'risico's voor de bedrijfsvoering'.