TOKIO - Tegen de Japanse internetgoeroe Takafumie Horie is vrijdag voor een rechtbank in Tokio wegens onder meer fraude vier jaar cel geëist. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.

Horie is de voormalige bestuursvoorzitter van het internetbedrijf Livedoor. De onderneming kwam in opspraak toen bleek dat er met de cijfers was geknoeid. Horie wordt ervan beschuldigd met onjuiste winstcijfers naar buiten te zijn gekomen om zo het aandeel Livedoor op te vijzelen.

Vorige maand zei Horie voor de rechter dat hij niet op de hoogte was van het financiële reilen en zeilen van Livedoor. De aanklagers toonden zich echter niet onder de indruk van de woorden van Horie. Ze stelden vrijdag in een verklaring dat Horie zijn verantwoordelijkheden probeerde te ontlopen.

Schandaal

Het schandaal rond Livedoor leidde tot een vrije val van het aandeel van de internetonderneming. Ook de beurs in Japan raakte door de massale verkopen in de problemen. De 34-jarige Horie gold niet lang geleden nog als symbool van de economische hervormingen in Japan, dat wordt gekenmerkt door een behoudende zakencultuur.