HAMILTON - De populaire website YouTube heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat een Canadese verdachte van doodslag zichzelf bij de politie heeft aangegeven. De politie besloot in de zoektocht naar getuigen van het misdrijf, waarbij Ryan Milner (22) vorige maand buiten een discotheek met messteken om het leven werd gebracht, opnames van bewakingscamera's van de plaats van het delict op de website te plaatsen.

Twee weken nadat de clip op de site was verschenen, gaf de 24-jarige George Gallo zich aan bij de politie. De beelden hebben volgens de politie geen getuigen voortgebracht, maar de extra aandacht op het internet heeft de verdachte ertoe gezet om zich aan te geven. Hem worden doodslag of poging tot doodslag ten laste gelegd.

Een internetexpert noemde de website, waarmee iedereen beeldmateriaal openbaar kan maken, een droom voor het oplossen van misdrijven. Tegen zeer lage kosten kan de politie over een platform met een wereldwijd bereik beschikken. Het filmpje van ruim een minuut had tot donderdag 34.000 hits opgeleverd. Inmiddels is het filmpje weer van YouTube verwijderd.

Waarschijnlijk is dit het eerste geval in Canada waarin met behulp van YouTube getuigen van een misdrijf zijn opgeroepen.

De actie van de Canadese politie was een poging om een doelgroep te pakken te krijgen die ze niet via de reguliere media zouden kunnen bereiken, aldus een woordvoerder.