BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) is een onderzoek begonnen naar de investering van de gemeente Amsterdam in een glasvezelnetwerk in de stad. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, donderdag gemeld.

Kroes wil weten of de steun van de stad Amsterdam valt onder staatssteun. Als de gemeente meedoet als een private investeerder is er geen probleem, maar Amsterdam heeft dat tot nog toe niet aangetoond. Ook als het gaat om staatssteun is dat niet per definitie verboden.

Maar Kroes wil weten of de concurrentie op de markt verstoord is door de investering van de gemeente. Informatie die zij Amsterdam erover heeft gevraagd, is nog steeds niet geleverd, aldus de Europese Commissie.

Verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest is het daar niet mee eens. Volgens hem heeft Amsterdam alle vragen beantwoord, maar kondigde de Commissie daarna nog nieuwe vragen aan. Die zijn volgens hem nog niet binnen.

Breedband

Het project moet in Amsterdam in eerste instantie glasvezel brengen naar 37 duizend huishoudens en uiteindelijk naar alle 400 duizend Amsterdamse huishoudens. Het kan worden gebruikt voor televisie, breedbandinternet en telefoon. Het glasvezelnetwerk betekent concurrentie voor bestaande systemen van bedrijven als KPN en UPC.

Klacht

UPC en Vecai, de koepelorganisatie van kabelaars, hadden al een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

De gemeente Amsterdam laat weten "uiteraard mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. De hoofdstad blijft volgens een woordvoerster echter achter de gekozen constructie staan. "Wij voldoen aan de voorwaarden waaraan ook private investeerders moeten voldoen." Amsterdam blijft van mening dat er geen sprake is van staatssteun. Van Poelgeest sprak vorige week met Neelie Kroes. Hij maakt zich geen zorgen over haar onderzoek.