AMSTERDAM - Muziekwinkels op internet leveren slechte kwaliteit en nemen het niet zo nauw met wettelijke regels. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond roept mensen op om een petitie tegen 'alle misère met digitale muziek' te tekenen.

De Consumentenbond onderzocht achttien muziekdownloadsites en constateert dat slechts drie ervan goed scoren. Zo bieden weinig sites het universeel bruikbare mp3-formaat aan, waardoor het volgens de bond maar de vraag is of de koper een gedownload nummer kan afspelen. Ook zouden er vaak onnodige en onhandige kopieerbeperkingen gelden. Dat leidt tot chaos voor consumenten, stelt de organisatie.

Hoge prijzen

Bovendien beklaagt de bond zich over de prijzen. Vijftien euro voor een album zou geen uitzondering zijn. Dat is evenveel als in een reguliere cd-winkel. De muzieksites zouden bovendien de wet overtreden door een slechte geluidskwaliteit te leveren. "Het is niet onlogisch dat mensen hun heil zoeken bij illegaal aanbod, waar je van al deze narigheid geen last hebt", concludeert de bond.

Volgens PricewaterhouseCoopers zullen downloadsites in 2010 zeker 385 miljoen euro omzetten. Momenteel ligt de omzet op vijf miljoen euro.