AMSTERDAM - Sony BMG, het platenlabel van de elektronicagigant, moet zo'n anderhalf miljoen dollar aan boetes en schadevergoedingen betalen vanwege de heimelijke distributie van kopieerbeveiliging op muziek-cd's. Dat is de uitkomst van een juridische procedure in de Amerikaanse staat Californië.

Het bedrijf had op ruim twaalf miljoen muziek-cd's een zogenoemde 'rootkit' meegeleverd. Dat is een programmaatje dat zichzelf heimelijk installeert op computers, en daar onopgemerkt actief is. De software moest illegaal kopiëren van muziek tegengaan.

De rootkit bleek niet alleen bijzonder moeilijk te verwijderen, maar bovendien was de software onveilig. Verschillende computervirussen maakten misbruik van lekken in de rootkit.

Reparatiekosten

Sony BMG heeft nu een schikking getroffen in een rechtszaak om de rootkit. Het bedrijf betaalt 750 duizend dollar aan boetes vanwege de rootkit zelf, en nog eens hetzelfde bedrag vanwege misleidende reclames, competitievervalsing en computervredebreuk. Sony moet klanten zijn Californische klanten bovendien tot 175 dollar vergoeden voor de reparatiekosten van hun computers.