AMSTERDAM - Aanvallers blijven internet misbruiken voor allerhande kwaadaardige activiteiten. Vooral sociale netwerksites zullen in het nieuwe jaar doelwit zijn van bedreigingen.

Dit stelt althans Trend Micro. Het afgelopen jaar stond volgens het beveiligingsbedrijf in het teken van de opkomst van zogenoemde botnets. Trend Micro stelt vast dat de stijging gemiddeld 15 procent bedroeg sinds december 2005. Elke maand zijn er meer dan 140.000 nieuwe bots.

Toename

In 2007 nemen de internetbedreigingen naar verwachting verder toe. Vooral sociale netwerken krijgen het te verduren. Geld blijft de belangrijkste motivatie voor het merendeel van de bedreigingen. Nieuw is volgens de onderzoekers dat hackers en makers van spyware en malware hun krachten bundelden om geld af te troggelen van particuliere en zakelijke internetgebruikers.

Verder maakten grote virusuitbraken, zoals melissa en het 'I love you' virus, in 2006 plaats voor kleinere en meer gerichte aanvallen. Goed nieuws is er ook: spyware lijkt over zijn hoogtepunt heen. Het probleem van adware wordt echter steeds groter.