AMSTERDAM - Verschillende bekende rockartiesten hebben hun krachten gebundeld. Artiesten als Carlos Santana en bandleden van Led Zeppelin en The Doors klagen een website aan waarop gratis registraties van bijzondere concerten en zeldzame geluidsopnamen te zien en te horen zijn.

Dat meldt het persbureau Reuters dinsdag. Op wolfgangsvault.com worden duizenden fragmenten aangeboden uit de verzameling van Bill Graham, een in 1991 overleden concertorganisator.

Memorabilia

De artiesten claimen dat de eigenaar van de site, William Sagan, de opnamen illegaal aanbiedt om op die manier andere producten te verkopen. Op de site zijn memorabilia zoals T-shirts, foto's en oude concertposters te koop. "Sagan heeft niet het recht om te verdienen aan het succes van deze muzikanten", verklaart de advocaat van de artiesten tegen Reuters.

De opnamen en memorabilia die op de site worden aangeboden, vormen volgens experts een van de belangrijkste rockverzamelingen ter wereld. Sagan kocht de verzameling drie jaar geleden voor bijna vier miljoen euro.