AMSTERDAM - Een Chinese vuurwerkfabrikant gaat rond de jaarwisseling jongeren wijzen op de gevaren van vuurwerk. De fictieve vuurwerkmaker Li-Kung Lee is ingezet voor de jaarlijkse vuurwerkcampagne van de Stichting Consument en Veiligheid. De campagne begint maandag met de lancering van de website www.chinesefireworks.cn.

De stichting voert de campagne dit jaar in eerste instantie alleen via internet. Zij denkt jongeren beter te kunnen bereiken op internet dan via de televisie. De filmpjes worden gepromoot via jongerensites als sugababes.nl en superdudes.nl. De Chinese vuurwerkfabrikant heeft ook een eigen profiel op het virtuele vriendennetwerk Hyves.

De stichting hoopt dat jongeren de filmpjes massaal aan elkaar doorsturen, net zoals met andere ludieke clipjes op internet gebeurt.

Daling

Tijdens de laatste jaarwisseling moesten 660 vuurwerkslachtoffers voor een behandeling naar de Spoedeisende Hulpafdeling. Van deze slachtoffers was 41 procent tussen tien en negentien jaar.

Ondanks de toename van de verkoop van consumentenvuurwerk is er sprake van een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Het gemiddelde lag tot vorig jaar op 930 slachtoffers per jaar. "Regelgeving zorgt voor steeds veiliger vuurwerk, maar het onveilig gebruik leidt nog tot veel slachtoffers."

Weinig besef

Uit een steekproef onder jongeren blijkt dat deze groep weinig besef heeft van de gevaren van vuurwerk. Twee op de drie verzwaren een fles van waaruit een vuurpijl wordt afgestoken niet met zand of water. De helft van de jongeren let er niet op of het vuurwerk stabiel is neergezet, neemt onvoldoende afstand en is zich nog steeds niet bewust dat vuurwerk uit de hand afsteken de meeste ernstige letsels veroorzaakt.

Financiering

In principe is deze vuurwerkcampagne de laatste die Consument en Veiligheid organiseert. De overheid heeft aangekondigd de financiering ervan te stoppen. "We hebben hier nog gesprekken over met het ministerie van VROM. De doorgang hangt af van het aantal vuurwerkslachtoffers. De afgelopen jaren is dat aantal gedaald. Bij meer vuurwerkslachtoffers is de kans groter dat de overheid de campagne wel financiert."

De vuurwerkcampagne sluit af op de laatste drie dagen van het jaar met spotjes op de muziekzender MTV.