AMSTERDAM - Het pensioenfonds van gemeenteambtenaren in de Amerikaanse stad New York heeft aandeelhouders van Google en Yahoo opgeroepen zich in te zetten tegen repressie op internet. Het fonds bezit zelf belangen van honderden miljoenen dollars in de twee zoekbedrijven.

Google en Yahoo zijn beide actief in onder meer China, een land waar het regime internetgebruik streng reguleert. De bedrijven censureren daar de resultaten van hun zoekmachines. Ook werkte Yahoo mee aan de opsporing van een journalist die informatie op internet had geplaatst die de autoriteiten onwelgevallig was.

Censuur

Het pensioenfonds roept andere aandeelhouders van de twee bedrijven op, om van de bedrijven te eisen dat ze niet actief meewerken aan censuur. Ook zouden Yahoo en Google geen persoonlijke informatie mogen bewaren over internetters in landen waar die het risico lopen vervolgd te worden vanwege hun online activiteiten.

Cisco

Het is niet de eerste keer dat investeerders zich verzetten tegen de activiteiten van een technologiebedrijf in repressieve landen. Een oproep aan fabrikant van netwerkapparatuur Cisco om openheid van zaken te geven over zijn medewerking aan censuur in China, kreeg op een aandeelhoudersvergadering vorige maand echter onvoldoende steun.