DEVENTER - Deventer wordt de eerste stad die volledig op het glasvezelnet is aangesloten. Begin 2007 begint de aanleg van de naar schatting 55 miljoen euro kostende operatie, meldde de gemeente Deventer vrijdag.

De gemeente verleent toestemming voor het openbreken van 650 kilometer trottoir en openbare weg om 40.000 huizen aan te sluiten.

De kosten voor aanleg zijn voor het bedrijf dat aansluitingen op het snelle glasvezelnet gaat aanbieden. Eerder dit jaar is Amsterdam begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor eveneens 40.000 huishoudens in een aantal stadsdelen.

Supersnel

Met glasvezel wordt supersnel via lichtsignalen informatie heen en weer verzonden waarmee telefoon, internet en televisie van hoge kwaliteit kunnen worden gebruikt. De meeste aansluitingen gaan nu nog via een netwerk van koperen kabels. "Koper en glas verhouden zich tot elkaar als een jaagpad tot een hogesnelheidslijn. De totale capaciteit ligt vele duizenden malen hoger", zei een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente vindt glasvezel interessant omdat het veel mogelijkheden biedt. "Met een proefproject zijn enkele winkels al voorzien met inbraakcamera's die via glasvezel de informatie verzenden. Ook winkels in de periferie kunnen nu van beelden van hoge resolutie profiteren." In 2009 moet de hele stad van glasvezel voorzien zijn.