AMSTERDAM - Apple's mobiele telefoon, waarover op internet druk gespeculeerd wordt, is straks alleen te gebruiken in combinatie met een eigen mobiele beldienst van het bedrijf. Dat denkt althans een vooraanstaande IT-analist van de zakenbank UBS, zo meldt financieel persbureau Bloomberg.

Op internet gonst het al geruime tijd van de geruchten over de zogenoemde 'iPhone'. Alom wordt aangenomen dat Apple de telefoon in de eerste helft van 2007 zal aankondigen, maar het bedrijf zelf hult zich in stilzwijgen. De iPhone zou een combinatie zijn van een mobiel telefoontoestel en Apple's populaire muziekspeler iPod.

Met name de order voor twaalf miljoen mobiele telefoons die Apple in november zou hebben geplaatst bij een fabriek in Taiwan, gaf voeding aan de geruchten.

Analist Benjamin Reitzes van UBS verwacht dat Apple de telefoons zal koppelen aan een eigen mobiele-telefoondienst, vergelijkbaar met de koppeling tussen de iPod en muziekwinkel iTunes. Apple zou gebruik gaan maken van het netwerk van de Amerikaanse operator Cingular.