AMSTERDAM - Apple ontkent dat de verkoopcijfers van iTunes zijn gekelderd. De daling werd eerder deze week geconcludeerd uit een rapport van onderzoeksbureau Forrester, maar ook de onderzoeker zelf distantieert zich van die gevolgtrekking.

Voor het rapport analyseerde Forrester de transactiegegevens van creditcardmaatschappijen. Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat Apple's muziekwinkel sinds januari 65 procent minder omzet had gehaald.

Aandelen

Volgens Josh Bernoff, die het rapport opstelde, zijn de media met zijn conclusies aan de haal gegaan. Weliswaar zijn de verkopen gedaald, schrijft hij, maar van een vrije val is geen sprake. Na de publiciteitsgolf daalden de aandelen van Apple flink in waarde, en kreeg Bernoff verontruste telefoontjes van het bedrijf.

Geheimzinnig

Bernoff vindt dat Apple zelf medeschuldig is aan de affaire. Het bedrijf doet zeer geheimzinnig over bedrijfsresultaten en weigert doorgaans ieder commentaar. Daardoor is het moeilijk om aan betrouwbare cijfers te komen of geruchten te verifiëren.