RIJSWIJK - Driekwart van de internettende jongeren regelt zijn bankzaken via het web. Dit is een van de uitkomsten van de jaarlijkse Internetmonitor van marktonderzoekbureau Trendbox, die donderdag is gepubliceerd.

Niet alleen bankieren is populair onder internetters. Ook onlinewinkelen wordt steeds vaker gedaan. Meer dan de helft van de internetters geeft aan het afgelopen jaar iets via internet te hebben gekocht.

Internet is voor veel mensen de plaats om prijzen van goederen en diensten met elkaar te vergelijken. Ongeveer zestig procent van de internetters doet dit wel eens.

Voor de Internetmonitor ondervroegen de onderzoekers 906 internetgebruikers naar hun surfgedrag. Van alle internetters geeft 71 procent aan bankzaken via het web te regelen. Vorig jaar was dit nog zestig procent. Onder jongeren is het percentage met 74 dit jaar nog een fractie hoger.

Online winkels

Bovendien kopen steeds meer internetters goederen of diensten via het web. In 2005 kocht 44 procent wel eens iets op internet. Dit jaar is dat toegenomen tot 52 procent. Vooral internetters tussen 25 en 49 jaar zijn actief in onlinewinkels. Van deze groep 'shopt' zestig procent via internet.

Schroom

Projectleider André Slager van Trendbox concludeert dat minder mensen moeite hebben hun bankgegevens op internet in te voeren. "Men werpt de schroom van zich af", zei Slager. "We zien het gehele internetgebruik nog steeds stijgen. De stijging van bankieren en winkelen via het web is wel opvallend. Bij andere toepassingen, zoals e-mail en chat, is geen stijging te zien."