SAN FRANCISCO - Aan de aspiraties van de Amerikaanse muziekruilbeurs Napster om weer tot leven te komen is definitief een einde gekomen. Een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware verbood dinsdagavond de overname van de onderneming door het Duitse media- en muziekconcern Bertelsmann. Dit gebeurde na verzet van muziekproducenten en popartiesten die het bod te laag vinden.
Napster

Bertelsmann maakte na de uitspraak bekend dat het de overname niet meer doorzet. Napster besloot zijn overgebleven werknemers gelijk op straat te zetten. De website van de ruilbeurs, waarvan op het hoogtepunt circa zestig miljoen mensen gebruikmaakten, staat inmiddels op zwart met de mededeling 'Napster was here'.

Napster zal naar alle waarschijnlijkheid faillissement aanvragen. Vorig jaar moest het al op last van de rechtbank zijn activiteiten als gratis ruilbeurs staken omdat gebruikers via de software van Napster auteursrechten van muziekartiesten schonden.

Bertelsmann was sinds oktober 2000 partner van Napster. Het Duitse concern heeft 83 miljoen dollar geïnvesteerd in de onderneming en wilde alle activiteiten voor 9 miljoen dollar overnemen om er een betaalde dienst van te maken.