AMSTERDAM - Extreemrechtse jongeren in Nederland worden steeds extremer in hun ideeën. Voor de uitwisseling en verspreiding ervan gebruiken ze vooral het internet. Gebruik van geweld wordt door deze groep gerechtvaardigd en zelfs aangemoedigd.

Deze conclusies staan in de rapportage (PDF) van de Monitor Racisme en Extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting, die woensdag is gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers is het aantal gevallen van racistisch geweld vorig jaar toegenomen, 296 gevallen tegen 260 in 2003. Van 2004 zijn geen cijfers beschikbaar. De stijging kwam vooral doordat het aantal mishandelingen en confrontaties toenam. Geweld tegen vluchtelingen is afgenomen, antisemitisch geweld en geweld tegen moslims zijn toegenomen.

Extreemrechtse gabbers

De onderzoekers uiten in de monitor hun bezorgdheid over groepen extreemrechtse gabbers in Nederland, die steeds extremer worden in hun ideeën en daarbij vooral het internet gebruiken. Zo is Holland Hardcore een populair discussieforum voor extreemrechtse gabbers, met zo'n 3000 hits per dag.

Verder constateren de onderzoekers dat vanuit de extreemrechtse gabberscene radicalisering plaatsvindt en hebben zich uit die kringen diverse neonazi groepen gevormd. Het zijn goed georganiseerde groepen die geweld rechtvaardigen. Zo heeft de Nederlandse tak van de skinheadorganisatie Blood & Honour een krachtige impuls gekregen.

Gedoogbeleid

Overheidsbeleid kenmerkt zich door het gedogen van extreemrechtse webfora. Uit het onderzoek blijkt dat justitieel ingrijpen uitblijft, terwijl de stroom van strafwaardige uitingen dagelijks plaatsvindt.

Voor de aanpak van hedendaags rechtsextremisme is een nieuwe aanpak nodig, zo adviseert de monitor. Daarbij zou de overheid kunnen leren van de aanpak van rechtsextremisme in Duitsland. Daar wordt onder meer hulp geboden aan mensen die een rechtsextreme groepering willen verlaten.

Justitie

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wijst nog op een eigen onderzoek in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit onderzoek richt zich op de toename van het extreemrechtse gedachtegoed, uitingen daarvan en hoe deze tegen te gaan. De uitkomsten worden in het voorjaar verwacht. Volgens de woordvoerder leidt dit mogelijk tot het opzetten van pilotprojecten in gemeenten om deze excessen op lokaal niveau aan te pakken.