AMSTERDAM - De Jellinek biedt mensen met een drankprobleem vanaf donderdag online behandelingen aan. De behandeling bestaat uit zeven chatsessies met een hulpverlener en uit oefeningen die via internet uitgevoerd worden.

De behandeling wordt door verzekeraar Agis vergoed en is bedoeld voor mensen die willen minderen of stoppen met drinken.

Lage drempel

Volgens de Jellinek verlaagt online behandeling de drempel om hulp te zoeken. Een grote groep mensen met een drankprobleem zou nu niet bij een verslavingszorginstelling binnen durven te stappen. Behandeling via internet stelt de Jellinek volgens behandelaar Philip Goedhoop in staat om deze mensen veel eerder te bereiken.

Forum

De behandeling heeft volgens de Jellinek een aantal voordelen. De probleemdrinker hoeft er de deur niet voor uit en zal in een chat eerder aangeven wat precies het probleem is. De oefeningen kunnen op elk gewenst moment gedaan worden. De gebruiker kan zijn vorderingen volgen in grafieken en tabellen. Op een forum kan hij contact leggen met lotgenoten.

De Jellinek biedt al langer zelfhulpprogramma's aan op internet, maar hierbij kan niet worden gechat met een hulpverlener. Een kwart van de mensen die deelnamen aan het zelfhulpprogramma voor alcohol stopte met problematisch drinken, zo blijkt volgens de Jellinek uit onderzoek.