AMSTERDAM - De maandomzet van Apple's muziekwinkel iTunes is sinds januari met 65 procent gedaald. Bovendien nam de omvang van de bestellingen af met zeventien procent. Dat beweert marktonderzoeksbureau Forrester in een rapport waar The Register uit citeert.

Apple zelf doet uiterst geheimzinnig over de verkoopcijfers van de muziekwinkel. Forrester analyseerde daarom de transactiegegevens van creditcardmaatschappijen om tot zijn conclusies te komen. Volgens de onderzoekers komt de rendabiliteit van de muziekwinkel in gevaar: het grootste deel van de aankopen kost minder dan drie dollar. Bij dergelijke bedragen wegen de inkomsten voor Apple niet of nauwelijks op tegen de transactiekosten.

Groei

De daling van de verkopen is opmerkelijk, omdat het aantal iPod-bezitters juist hard is gegroeid: de verkoop van de muziekspeler verviervoudigde in dezelfde periode. Bovendien heeft Apple het aanbod in iTunes sterk uitgebreid: inmiddels zijn naast muziek ook video's en spelletjes te koop via de muziekwinkel.

Eerder deze maand bleek uit een ander onderzoek al dat iPod-bezitters nauwelijks muziek uit de iTunes-winkel op hun spelers hebben. Het grootste deel van de nummers is gekopieerd van de eigen cd-collectie, of al of niet illegaal elders gedownload.