RIJSWIJK - Jaarlijks worden in Nederland miljoenen dieren aangeboden via internet. Dit blijkt uit een onderzoek van twee studenten Diermanagement van de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

De Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit gaf opdracht voor het onderzoek. In twee weken tijd vonden de studenten op verschillende advertentiesites als marktplaats.nl 26 duizend nieuwe advertenties met levende dieren. De economische waarde van de pups, katten en andere dieren bedroeg in die twee weken ongeveer negen miljoen euro.

De studenten bekeken in de laatste week van oktober en de eerste week van november alleen de nieuw geplaatste advertenties. Het totale aantal is nog hoger. In de onderzochte advertenties troffen de onderzoekers meer dan 85 duizend dieren aan.

Raskatten

Om de economische waarde te bepalen, telden de onderzoekers het aantal advertenties van een bepaalde diersoort en vermenigvuldigden dat aantal met de gemiddelde vraagprijs. "Voor puppies en raskatten wordt meer geld gevraagd dan voor bijvoorbeeld konijnen. Door onderscheid te maken, kunnen we een preciezer bedrag bepalen", zei onderzoeker Jesse Versteegh dinsdag.

De onderzoekers bekeken twaalf sites. Een daarvan, namelijk marktplaats.nl, was goed voor 84 procent van alle advertenties met dieren.

Weinig controle

De onderzoekers hebben hun resultaten voorgelegd aan dierenbeschermingsorganisaties, internetproviders en politici.

"Hoewel de meningen nogal uiteenliepen, was iedereen het er over eens dat er te weinig controle en wetgeving op dit gebied is", aldus Versteegh.

Marktplaats

Het grote aandeel van marktplaats.nl is volgens een woordvoerder te verklaren door het grote marktaandeel van de site. "De site is een platform om kopers en verkopers bij elkaar te brengen. Ze moeten zich wel aan onze gebruikscode houden", zei de zegsman dinsdag. "Als iemand een dier wil kopen via onze site raden wij die persoon aan zich goed te laten informeren en het dier te laten onderzoeken. Hiervoor werken we samen met de Dierenbescherming."