DEN HAAG - Casema, het op twee na grootste kabelbedrijf in ons land, mag in handen komen van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Carlyle en Providence. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft maandag bekendgemaakt geen problemen te zien in de overname.

De kartelwaakhond heeft het licht op groen gezet omdat beide investeerders geen kabel- of media-activiteiten in Europa hebben.

De transactie, waar zo'n 700 miljoen euro mee is gemoeid, is overigens nog niet beklonken. De partijen zijn formeel nog in gesprek. Omdat de zaak is voorgelegd aan de NMa, lijkt een overname evenwel zeer waarschijnlijk.

Dat was anders bij de vorige kandidaat die in Parijs aan de deur klopte bij Casema's moederbedrijf France Telecom, het Amerikaanse Liberty Media. Dit bedrijf had wel 750 miljoen euro over voor Casema. Dan zou het samen met zijn dochter UPC 60 procent van alle kabelaansluitingen in Nederland in handen hebben. Toen de kartelwaakhond deze overname dreigde tegen te houden, zag het bedrijf van 'kabelcowboy' John Malone van de koop af.

France Telecom heeft het geld hard nodig om zijn enorme schuldenlast te verminderen. Bovendien is Casema al enige jaren verliesgevend. Het bedrijf verzorgt kabelaansluitingen voor circa ,4 miljoen huishoudens in onder meer Den Haag, Utrecht en Breda.