AMSTERDAM - Op de eerste dag van de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer, hebben de instanties die actuele ov-informatie verstrekken het extra druk. Zo wordt website van de Nederlandse Spoorwegen goed bezocht.

De verwachting is dat het zondag vier keer zo druk wordt als normaal, zei een NS-woordvoerder. "Als het zo doorgaat, komen we uit op 400.000 hits."

Vrijdag keken 260.000 mensen op ns.nl voor informatie. Dat was iets te veel, want de pagina was een tijd onbereikbaar. "Als de site in de lucht was gebleven, hadden zeker 400.000 mensen ons bezocht", aldus de woordvoerder van de NS. Inmiddels is de servercapaciteit uitgebreid.

Het klantencontactcentrum van de spoorwegen handelde zondagochtend vijfhonderd telefoontjes af, de helft meer dan anders. Het callcentrum werkt de komende dagen met een dubbele bezetting.

9292ov

Rond 16.00 uur was de reisadviespagina 9292ov.nl 560.000 keer opgevraagd, zei een woordvoerder van de Reisinformatiegroep.

Hoeveel volledige reisadviezen zondag via internet en per telefoon zijn gegeven, wordt maandagochtend pas duidelijk. Tot 16.00 uur was het beeld zondag vergelijkbaar met dat van de gehele zaterdag, waarop 180.000 reisadviezen werden verstrekt, vetelde de zegsman.

Ook de Reisinformatiegroep, die de informatielijn 0900-9292 en de website 9292ov.nl beheert, meldde zondagochtend aanzienlijke drukte. Volgens een woordvoerder van de Reisinformatiegroep stonden bij het callcenter van het informatienummer rond 11.00 uur ruim dertig bellers in de wacht. "We hebben extra mensen ingezet en kunnen bij zeer grote drukte nog opschalen." De dienst verwacht zondagavond en maandagochtend het grootste aantal bellers met vragen over het openbaar vervoer.

De dienst verwacht zondagavond een grote piek in het aantal bellers en internetters. Ook maandagochtend wordt het druk, verwacht de Reisinformatiegroep. Zondagavond willen de bellers zich nog oriënteren op de reis die ze maandag moeten maken.

De woordvoerder verwacht dat 0900-9292 maandag vooral helpdesk is voor "mensen die met hun koffertje bij de bushalte staan en zich afvragen wanneer de bus komt".