BRUSSEL - Een Brussels plan om telefoonbedrijven te dwingen hun tarieven voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken fors te verlagen, is maar matig enthousiast ontvangen door een belangrijke groep EU-landen.

Toeristenlanden als Spanje zijn erg kritisch: ze verdienen nu immers veel geld aan de peperdure gsm-gesprekken van zonnebaders aan de Costa's. Frankrijk en Engeland vinden dat Brussel niet zomaar mag ingrijpen in de prijzen van bedrijven. Maandag bespreken de telecomministers van de 25 EU-landen voor de eerste keer een Brussels voorstel om de torenhoge tarieven aan te pakken.

Nederland is wel vóór de gedwongen tariefsverlagingen. De regering vindt dat de Europese Unie zo eens een voordeeltje voor de consument kan opleveren. Nederland vindt wel dat de telefoonbedrijven een zekere marge mogen houden.

Duur

De beller betaalt nu gemiddeld vijf keer zoveel als de werkelijke kosten voor een internationaal gsm-gesprek. Een buitenlands gsm-gesprek is vier keer duurder een binnenlands mobiel gesprek. Onnodig en onaanvaardbaar, vindt de verantwoordelijke Europees Commissaris Viviane Reding.

Haar voorstel is dat tarieven van een binnenlands en buitenlands gsm-gesprek niet onnodig sterk mogen verschillen. Reding wil dat de verlaagde tarieven al in de herfst van 2007 ingaan. Of dat lukt is twijfelachtig. Ook het Europees Parlement moet nog zijn mening geven, terwijl er nadien nog een officiële publicatie en een invoeringstermijn van een half jaar moet volgen.

Bezwaren

De telecombedrijven hebben ernstige bezwaren tegen de gedwongen prijsverlaging. Ze vinden echter geen gehoor bij de Europese Commissie. Sterker nog: commissaris Reding heeft inmiddels ook internationale sms-tarieven ingevoegd in haar wetsvoorstel. Veel mensen hadden geklaagd dat ook die te duur zijn.