AMSTERDAM - FOX, CBS, NBC en Viacom willen een nieuwe videowebsite lanceren die moet concurreren met het populaire YouTube. Dit meldt de Wall Street Journal.

De vier Amerikaanse mediabedrijven willen dat de nieuwe website de primaire bron wordt voor alle uitzendingen van hun televisiezenders.

Videospeler

Daarnaast zouden de vier netwerken een nieuwe webbased videospeler willen ontwikkelen waarmee clips kunnen worden afgespeeld. Zij willen hiermee inspelen op de snel groeiende markt van video-advertenties op het internet.

De nieuwe website moet de tegenaanval openen op YouTube. De populaire videosite van Google krijgt zo'n honderd miljoen hits per dag. Hoewel de meeste video’s op YouTube eigengemaakte filmpjes zijn, zijn de meeste best bekeken video’s illegaal gekopieerde tv-programma's.

Licentie

Verschillende mediabedrijven hebben onlangs gedreigd YouTube aan te klagen voor het breken van copyright. CBS en NBC zijn daarentegen juist licentieovereenkomsten met de website aangegaan, waardoor hun programma's legaal op de site te bekijken zijn.

Volgens The Wall Street Journal zijn de vier al sinds begin 2006 in overleg met elkaar. De onderhandelingen zouden echter nog in de oriënterende fase zijn.