AMSTERDAM - Georganiseerde bendes gebruiken 'KGB'-tactieken om it-studenten te rekruteren voor cybercriminaliteit. Dit meldt het persbureau Reuters.

Uit een onderzoek van beveiligingsfirma McAfee blijkt dat deze bendes universiteiten, computerclubs en forums afspeuren opzoek naar jong talent.

Daarnaast zouden de internetbendes ook veelbelovende studenten uit andere richtingen sponsoren, om computercursussen te volgen.

Drugs

Volgens het onderzoek ontwerpen de studenten virussen, frauderen zij met identiteitsbewijzen en zijn zij betrokken bij het witwassen van crimineel geld. McAfee beweert dat de cybercriminaliteit hierdoor lucratiever is geworden dan de handel in drugs.

De tactieken die de internetbendes toepassen zijn volgens het onderzoek te vergelijken met de werkwijze van KGB-agenten tijdens de Koude Oorlog. Spionnen van de Sovjet Unie rekruteerden destijds op universiteiten en handelsconferenties.

Kennis

"De georganiseerde misdaad zelf heeft niet de benodigde kennis en toegang voor dergelijke cybercriminaliteit. Zij hebben echter wel de middelen om mensen, die het wel kunnen, in te huren", aldus het onderzoek.

McAfee claimt dat het onderzoek gebaseerd is op informatie van de FBI en verscheidende Europese inlichtingendiensten.

"Veel cybercriminelen zien het internet als werkgelegenheid", verklaart FBI-agent Dave Thomas. Oost-Europa wordt met name genoemd als een regio waar veel van deze criminelen vandaan komen.