AMSTERDAM - Tien dagen nadat standaardenorganisatie ISO het OpenDocument-formaat heeft erkend als standaard voor kantoorsoftwarebestanden, is ook het alternatief van Microsoft, Open XML, van een dergelijk stempel voorzien. De ECMA heeft Open XML goedgekeurd.

Open XML is een nieuw bestandsformaat voor kantoorsoftware, zoals tekstdocumenten of spreadsheets, dat is ontwikkeld door Microsoft. De technische specificaties van dat bestandsformaat zijn nu door de ECMA erkend als 'open standaard'.

De ECMA is een samenwerkingsverband waarin software- en technologiebedrijven verenigd zijn. Naast Microsoft zelf zijn onder meer IBM, Adobe, Intel en Hewlett-Packard lid.

De erkenning van Open XML betekent dat Microsoft het bestandsformaat niet langer beheert: de ECMA stelt eventuele toekomstige aanpassingen vast, en Open XML is vrij te gebruiken.

Minder afhankelijk

Daardoor kunnen andere softwarefabrikanten Open XML nu ook toepassen. Tekstbestanden, presentaties en spreadsheets worden dan beter uitwisselbaar tussen verschillende softwarepakketten.

Steeds meer computergebruikers, met name overheden, hechten belang aan dergelijke open standaarden, omdat ze daardoor minder afhankelijk worden van specifieke softwareleveranciers.

OpenDocument

Eind november gaf een andere standaardenorganisatie, de ISO, goedkeuring aan het concurrerende OpenDocument-formaat, dat onder meer wordt gebruikt door het populaire OpenOffice, een gratis alternatief voor Microsofts kantoorsoftware. De ECMA kan Open XML in een versnelde procedure eveneens aan de ISO voorleggen.

Op dit moment maakt alleen Microsofts eigen kantoorsoftwarepakket Office 2007 gebruik van Open XML. Corel, fabrikant van tekstverwerkingsprogramma WordPerfect, heeft onlangs aangekondigd zowel OpenDocument als Open XML te zullen ondersteunen. Linuxfabrikant Novell ontwikkelt een nieuwe versie van OpenOffice, die eveneens met beide formaten overweg kan.