AMSTERDAM - Twee dagen voor de ingang van de nieuwe dienstregeling is de eerste grote vertraging al een feit: de website van de Nederlandse Spoorwegen was lange tijd nagenoeg onbereikbaar door de massale toeloop van reizigers die willen weten wat er verandert.

De huidige treinenloop is in grote lijnen in 1970 vastgesteld. De groei van het treinverkeer maakte een grootschalige aanpassing echter noodzakelijk. Vanaf zondag rijden de meeste treinen volgens een andere dienstregeling.

De website van de spoorwegen, normaliter met zo'n honderdduizend bezoekers per dag al een van de best bezochte van Nederland, had vrijdagmiddag te kampen met een verdubbeling van de belangstelling.

Extra capaciteit

Een woordvoerder van de NS zegt dat het bedrijf wel extra computercapaciteit had ingezet, maar niet had verwacht dat zoveel mensen op het laatste moment nog zouden willen bekijken wat de wijzigingen voor hen betekenen. De nieuwe dienstregeling is al sinds de zomer online beschikbaar in de reisplanner.

Het bedrijf heeft de capaciteit in de loop van vrijdag verder uitgebreid. Aan het eind van de dag was de site weer normaal bereikbaar. Reizigers kunnen overigens ook reisadvies krijgen van 9292ov.nl.