AMSTERDAM - De meeste aanvallen op computernetwerken van bedrijven komen van werknemers, ex-werknemers, tijdelijk personeel en leveranciers. Dat stelt antivirusbedrijf McAfee in zijn jaarrapport over cybercriminaliteit, dat vrijdag naar buiten is gebracht.

Een hacker moet vaak grote moeite doen om bedrijfsnetwerken te kraken. De beloning, een schat aan kostbare bedrijfsgegevens, kan veel gemakkelijker via werknemers worden binnengehaald, zowel per ongeluk als met opzet.

Onwetendheid van en slordigheid bij werknemers zijn de grootste bedreigingen voor het netwerk volgens McAfee. Zo gebruikt bijna een kwart van de Europese werknemers zijn bedrijfslaptop thuis om het internet op te gaan.

Gadgets

Bijna 25 procent van de werknemers in Europa sluit eigen apparatuur en gadgets aan op het bedrijfsnetwerk. Virussen en schadelijke computerprogramma's komen zo ongemerkt het netwerk binnen. Ook kunnen werknemers gegevens mee naar huis nemen, waardoor ze diefstalgevoeliger zijn.

Betalen

Ook duikt een nieuw soort interne bedreiging op. Een toenemend aantal werknemers laat zich betalen voor het doorspelen van gevoelige informatie, zoals handelsgeheimen en contactinformatie.

De schade die consumenten en bedrijven lijden door afpersing, fraude en gegevensdiefstal, kunnen oplopen tot in de miljoenen euro's.