AMSTERDAM - De strijd tussen de twee mogelijke opvolgers voor de dvd wordt beslecht in het voordeel van HD-DVD. Dat voorspelt (PDF) marktonderzoekbureau Cymfony. Consumenten hebben weinig vertrouwen in Sony, een van de belangrijkste bedrijven achter het concurrerende formaat Blu-ray.

Cymfony analyseerde discussies op weblogs, discussiefora en andere websites over de twee formaten. Hoewel beide formaten ongeveer even vaak ter sprake kwamen, was de toon van de discussie over Blu-ray volgens de onderzoekers veel negatiever. De voordelen van HD-DVD werden zeventig procent meer bediscussieerd dan die van Blu-ray.

Betamax

De voorvechters van Blu-ray wijzen onder meer op de ruimere mogelijkheden tot interactiviteit en de grotere opslagcapaciteit. Veel internetters vragen zich echter af of die capaciteit wel nodig is.

Daarentegen wijzen veel consumenten in de discussies op de slechte reputatie van Sony op het gebied van de introductie van nieuwe technologie. Het bedrijf kent een lange geschiedenis van mislukkingen, zoals de MiniDisc en Betamax-video.

Playstation

Ook de beslissing van Sony om een Blu-rayspeler in te bouwen in de nieuwe gameconsole Playstation 3 is slecht gevallen. De spelcomputer werd daardoor een stuk duurder, en een gebrek aan Blu-ray-onderdelen zorgde voor fikse vertraging bij de introductie van de PS3. Ze klagen bovendien dat Sony de consument geen keuze laat.

Cymfony ziet het somber in voor Sony: volgens de onderzoekers hebben consumenten een voorkeur voor HD-DVD, en bovendien zeggen maar weinig mensen de aankoop van apparatuur te zullen uitstellen totdat de strijd om de standaard definitief is uitgevochten.