AMSTERDAM - De Telegraaf stapt in voetbaluitzendingen. Samen met het telecombedrijf Tele2 komen er samenvattingen van de wedstrijden uit de eredivisie. Deze uitzendingen komen niet alleen op de internetsite van De Telegraaf, maar ook via de internetsite van eigenaar van de sportrechten Tele2.

De sportredactie van de krant zorgt voor de commentaren. Het is de bedoeling om op 19 januari met de uitzendigen te beginnen.

De sportuitzendingen zijn niet gratis, maar kosten volgens Marianne Zwagerman van De Telegraaf een klein bedrag per maand. "We zouden teleurgesteld zijn als we binnen een paar maanden op 20 duizend abonnees zitten'', zei Zwagerman in een toelichting.

"We hebben nog niet echt een naam voor het project maar intern spreken we van 'eredivisie gemist'. Onze klanten kunnen namelijk zelf bepalen welke samenvatting ze willen zien. Ze hoeven niet eerst een hele uitzending door.''

Onderontwikkeld

Volgens Zwagerman is de markt voor dit soort 'producten' nog onderontwikkeld. Het mediaconcern is hiertoe gekomen na een onderzoek onder consumenten. Die bleken wel geïnteresseerd.

"We komen met wekelijkse uitzendingen. Ze zijn actueel en worden gemaakt door onze sportredactie.'' Er komen camera's op de redactie en een videoproductie-eenheid. "Op die manier krijgt elke samenvatting een kop en een staart.''

Versatel

De rechten voor de voetbaluitzendingen zijn in handen van het bedrijf Versatel, dat weer voor het overgrote deel in handen is van Tele2. Het uitzenden van live voetbal via internet levert de onderneming flinke verliezen op.

Het aantal klanten valt tot dusver tegen. De mijlpaal van 100.000 klanten is in het vorige kwartaal wel overschreden. Het was de bedoeling dat die grens al in 2005 was gepasseerd.

Vermarkten

Tele2 probeert de voetbalrechten nu ook op andere manieren te vermarkten. Zo sloot KPN recentelijk ook een overeenkomst met rivaal Tele2. Via KPN-dochter Digitenne is het mogelijk om gelijktijdig twee wedstrijden te bekijken.