DEN HAAG - Acht grote gemeenten trekken gezamenlijk op tegen de dominantie van Microsoft-software op de computers van hun werknemers. Ze hopen de bedrijven waarmee zij zaken doen op it-gebied, automatiseringsbedrijven als Centric en Getronics PinkRoccade, ertoe te bewegen om ondersteuning te bieden voor alternatieven die vaak veel goedkoper zijn.

De acht gemeenten, waaronder Groningen, Eindhoven, Almere en Enschede, willen graag overstappen op zogenoemde open-sourcesoftware, maar stuiten daarbij op onwil bij hun leveranciers van it-infrastructuur. In een manifest (PDF) roepen zij nu de bedrijven op om rekening te houden met gemeenten die minder afhankelijk willen worden van de grote softwarefabrikanten. Daarbij gaat het overigens niet alleen om Microsoft, maar ook om Oracle en IBM.

Populair

Het gebruik van open-sourcesoftware is de afgelopen jaren fors toegenomen. De populariteit is vooral te danken aan de vrije beschikbaarheid van de programmacode, waardoor iedereen de programma's kan aanpassen. De software is goedkoper en vaak zelfs gratis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het besturingssysteem Linux, dat een alternatief is voor Windows van Microsoft, en om het kantoorsoftwarepakket OpenOffice.org.

Breekijzer

"Technische moeilijkheden zijn er niet meer met open source. We hopen nu door gezamenlijk op te treden als breekijzer te kunnen fungeren", zei initiatiefnemer Bouke Koelstra van de overheidsorganisatie Ososs die het gebruik van deze goedkopere softwareprogramma's stimuleert.

Kleinere gemeenten

Veertig kleinere gemeenten maken al gebruik van open-sourceprogramma's, schat Koelstra. Zij hebben daarbij echter wel met allerlei trucs hun eigen it-infrastructuur moeten aanpassen.

Volgende week komen veel gemeenten bijeen om te praten over het gebruik van open software. Koelstra verwacht dat een grote groep zal besluiten om het manifest ook te ondertekenen.

Pikant

Het offensief komt voor Microsoft op een pikant moment. Het softwareconcern introduceerde onlangs een nieuw besturingsprogramma, Windows Vista, dat Windows XP moet vervangen op de meeste computers. Meer dan negentig procent van de pc's draait momenteel op Microsoft-besturingssystemen.

Centric

Volgens Centric-topman Gerard Sanderink rekenen gemeenten zich te snel rijk. Open-sourcesoftware is volgens hem nog niet voldoende gestandaardiseerd om op grote schaal in te voeren. "De gemeenten richten zich vooral op de kosten, terwijl wij ook kijken naar de prijs die hoort bij de kwaliteit die we leveren", zei Sanderink donderdag in de marge van een bijeenkomst in Amsterdam. Centric wil met gemeenten de problemen met open software bespreken.