AMSTERDAM - Horecagelegenheden die in Arnhem discrimineren krijgen in de toekomst een vermelding op de website van de gemeente en het wekelijks huis-aan-huisblad. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. De maatregel moet een einde maken aan discriminatie in de horeca.

Het Panel Duidelijk Deurbeleid zal vanaf februari klachten beoordelen van horecabezoekers die vermoeden dat zij op basis van hun uiterlijk de toegang zijn ontzegd. De uitkomsten van de klachten zullen worden gepubliceerd.

Het panel, als proef ingesteld voor de periode van een jaar, zal bestaan uit vertegenwoordigers uit de horeca. Voorzitter wordt Hassane Ouled Ali, advocaat en ruim twee jaar lid van het bestuur van de Stichting Meldpunt Discriminatie in Amsterdam.

Mensen de deur wijzen, blijft in het nieuwe beleid overigens mogelijk. Dit kan als bezoekers 'onacceptabel gedrag' vertonen of wanneer zij zich niet aan kledingvoorschriften houden. Onderdeel van de proef is ook het opstellen van huisregels. Zo moet voorkomen worden dat mensen zich onterecht geweigerd voelen.