AMSTERDAM - Microsoft wil zijn besturingssysteem Windows XP installeren op de goedkope schootcomputers van het liefdadigheidsprogramma One Laptop Per Child (OLPC), zo meldt VNUNet. De kinderlaptops maken tot nu toe gebruik van het gratis alternatief Linux.

De bedoeling van het OLPC-project is om ieder kind ter wereld van een goedkope en eenvoudige computer te voorzien, vooral in arme landen. Zo moeten kinderen betere toegang krijgen tot kennis en informatie, en moderne leermethoden. De computers worden gemaakt van robuust plastic en zijn voorzien van een opwindmechanisme om ze ook te kunnen gebruiken in gebieden waar elektriciteit schaars is.

De laptops zouden volgens het oorspronkelijke plan honderd dollar per stuk gaan kosten, al is die prijs inmiddels met enkele tientjes opgelopen. Ze worden aan overheden geleverd, die ze op scholen gaan verspreiden.

Linux

De computers maken gebruik van een aangepaste versie van het gratis besturingssysteem Linux. Volgens VNUNet zou Microsoft de computers echter willen voorzien van Windows XP.

Daarvoor moet wel het geheugen van de systemen worden uitgebreid: de laptops hebben geen harde schijf, maar 512 megabyte flashgeheugen, maar voor Windows XP zou minstens 1,5 gigabyte geheugen nodig zijn. De laptops worden daarom voorzien van een cardreader, die geheugenuitbreiding mogelijk maakt.